Tjen penge på faldende aktiekurser

De såkaldte CFD’er eller ”Contract For Difference” er aktiekontrakter, der gør det muligt for investorerne at selv når tiderne er dårlige, og der er uro på aktiemarkederne. Det gør det muligt at tjene penge, selv om der er uro på aktiemarkedet. Det der er afgørende for CFD’er er ikke, at det går fremad eller tilbage, men at der er bevægelser på aktiemarkedet. Netop denne faktor at man kan tjene penge selv i nedgangstider har betydet, at CFD’er er blevet yderst populære i de Nordiske lande. I Danmark for eksempel regner man med, at omkring to procent af befolkningen har prøvet at handle med CFD’er.

En CFD er en derivat

En CFD er en derivat. Det vil sige et fuldstændigt syntetisk produkt, hvor man ikke køber eller sælger rigtige aktier. Dette betyder også, at man ikke kan stemme eller modtage udbytte af aktien på samme måde som man kan med rigtige aktier. Når man handler med en CFD, så handler man med en kontrakt på en aktie og skal afregne forskellen eller differencen mellem købs- og salgsprisen på den pågældende kontrakt. Der er tale om en kontrakt, som er lavet med sin mægler og omhandler papirer, som man ”låner” af sin mægler i en i forvejen aftalt tidsperiode.

CFD ”gå kort” i markedet eller ”gå lang” i markedet

Man kan enten vælge at ”gå lang” eller ”gå kort” i markedet. Hvis man ”går kort”, satser man på, at markedet vil falde og man kan høste en fortjeneste, hvis en aktie falder. Hvis en aktie for eksempel falder fra kurs 1.500 til kurs 1.000, har man tjent 500 Euro, på aktien. Hvis en aktie til gengæld er steget med 500 kroner, må man i kassere et tilsvarende tab.

Hvis man har valgt at ”gå lang” i markedet får man fortjeneste, hvis en aktie siger i pris og taber penge, hvis aktien falder i pris.

Gearing af sine CFD investeringer

Ud over muligheden for at tjene penge, selv når aktiemarkedet ikke er så gunstigt, er CFD trading blevet populært af en anden grund – muligheden for gearing. Når man gearer sin investering behøver man ikke at lægge det samlet beløb på bordet, for at kunne investere, som man rent faktisk investerer for. Hvis man for eksempel vælger at investere 10.000 Euro og geare investeringen 10 gange, kan man indgå en kontrakt på en samlet investering på 100.000 Euro, hvilket gør mulighederne for en stor fortjeneste større, da man kan tjene mange penge på selv små udsving på kursen. Omvendt betyder gearingen også at tabet, selv ved små aktieudsving bliver tilsvarende større, så gearing bør foretages med omtanke.