Former for valutahandel

Inden man starter med at handle med valuta, er det er meget vigtigt at erindre, at alutahandel indebærer betydelig risiko. Det er derfor tilrådeligt, at du ikke investerer mere end du kan tåle at tabe eller er så erfaren, at du har en klar ide om risiko og muligheder i forbindelse med valutahandel. Denne artikel handler om de mest almindelige former for valutahandel og de risikoer, der er forbundet med de forskellige former for valutahandel.

Køb valuta i banken og gem dem

Der er flere forskellige måder at handle med valuta på. Den “sikreste” er at købe en valuta og lægge den i skuffen eller have den stående på en Internetbank. På denne måde er det ret let at overskue, hvor mange penge, som man har ude at svømme og på denne måde er det lidt lettere. Hvis man for eksempel har en ide om, at dollaren vil stige eller falde over en periode, kan dette være en god måde, at tjene lidt penge på, hvis man har ret eller har tid nok til at vente. Udfordringen er naturligvis, at denne metode tager lang tid, og at gevinsterne på dette marked kan være relativt små, da det ikke altid er de store udsving, der karakterisere valutamarkedet.

CFD handel med valuta indebærer betydelig risiko

På grund af et relativt stort krav til kontantbeholdning og langsomme gevinstrater vælger mange at investere i CFD handel med valuta. FXvalutahandel.com handler først og fremmest om CFD handel på valuta. CFD’er er differencekontrakter mellem en udbyder og en køber af disse kontrakter. En differencekontrakt mellem en udbyder og en køber kan have to former – enten er går køberen “Lang” i et aktiv (valutapar, aktie eller råvarer), hvis køberen tror at aktivet vil stige indenfor en bestemt tidsperiodeeller også går køberen “kort” eller “short” i markedet, hvis køberen tror, at aktivet vil falde. Det er som oftest frit for køberen at sælge sin kontrakt før det aftalte tidsudløb, hvis køberen ønsker at komme ud af kontrakten før tid, for eksempel hvis køberen ligger til at tjene penge. Udbyderen af kontrakten, vælger – hvis det er en ordentlig mægler – at dække kontrakten af i markedet og lever alene af spreadet mellem den faktiske pris på aktivet og den lille ekstra pris, som køberen betaler for CFD kontrakten.

Den store risikoen ved CFD ligger i gearing

På samme måde som med valutahandel i skuffen. hvor man køber eksempelvis dollars for sine danske kroner, er CFD handel i princippet 1:1 handel. Man “sælger” sine danske kroner og “køber” dollars i stedet. Problemet med dette er som oftest, at de ofte meget små udsving på valutamarkedet mellem de forskellige valutapar, hvorfor gevinsten er meget lille når man trækker veksle gebyret fra, som bankerne tager for at veksle pengene. Dette går CFD handel ekstra interessant, da det derved er muligt, at investere relativt få penge, som man så geare, og derved har mulighed for at inkassere en forholdsvis større gevinst igennem gearing. Hvis man for eksempel investere 100$ i at købe dollars for og vælger at geare dette 50 gange, så vil selv en forskydning på 1% imellem de to valutapar i den rigtige retning for køberen kunne resultere i en gevinst på $50 (man investere 100 $ og geare det 50 gange, sådan at man reelt har investeret for 5.000$ dollars, hvilket 50 dobler den potentielle gevinst). Problemet er naturligvis, at man også 50 dobler sit potentielle tab. Samtidigt er der den meget lille risiko, at man kan komme til at tabe mere end de 100$, som man oprindeligt satsede. Det sker, hvis en varer eksempelvis falder så meget at man ikke bliver stoppet ud, når prisen rykker forbi det satte Stop/loss, som i langt de fleste eksempler vis stoppe dig ud. Det sker kun i ekstreme tilfælde, men det sker.

CFD handel er handel på steroider

CFD handel er lidt som casino spil. Det er ofte meget svært at forudsige, om et aktiv vil bevæge sig op eller ned, og når man er gearet bliver det endnu sværere, fordi man med en høj gearing lettere kan blive stoppet ud og derved tabe sit indskud. Der er flere udbydere som ETX Capital, Markets.com og Plus500 som tilbyder dette, men det er som sagt en højrisiko investeringsform som nogle tjener gode penge på og mange taber på. Spil for meget lidt indtil du er fortrolig med det, og selv der, er det vigtigt at kunne beherske sig.

Valutahandel med Binære optioner

Det seneste skud på stammen er binære optioner. Her er man for alvor ude i spil, og dette område er meget tæt på betting. Her væder man med udbyderen selv, der ikke nødvendigvis dækker sig ind i markedet ligesom tilfældet er med CFD udbydere eller i alle fald de gode af dem. Man vædder om en vare bevæger sig op eller ned indenfor en given tidsperiode til et givent beløb og udbydere tilbyder odds på dette. Hvis du har ret vinder du et på forhånd aftalt beløb og ellers taber du dit indskud. På samme måde som i betting har udbyderen af de binære optioner en tilbagebetaling grad, som er den del af indskuddet fra spillerne, som udbyderen betaler tilbage til spillerne. I betting er tilbagebetalingsgraden hos en god bookmaker omkring 95% mens den i binære optioner er omkring 89% hos de bedste udbydere og spil som eksempelvis 24Option eller BDSwiss. Hos andre udbydere er tilbagebetalingsprocenten kun omkring 70 %. Binære optioner er ren underholdning og træning til de finansielle markeder og meget svært at tjene penge på. Det bedste man kan sige om binære optioner er, at man ikke kan tabe mere end sit indskud samt at det er en ok og – hvis man er fornuftig – billig måde at få en ide om handel på de finansielle markeder.